Kendi internet sitenizi oluşturma zamanının geldiğini düşünüyorsunuz ve aklınızda bazı tasarım fikirleri oluşmaya başladı bile. Peki, sitenizi barındıracak en iyi hosting şirketini nasıl seçeceğinizi biliyor musunuz? Önce hosting nedir kısaca açıklayarak başlayalım.
Hosting Nedir?
Hosting (barındırma) hizmeti, kişiler ve kuruluşların tasarladıkları web sitelerini internet üzerinden erişilebilir hale getirmelerine imkan tanıyan, internette barındırma hizmetidir. Hosting şirketleri, müşterilerinin kullanımı için bir sunucu üzerinde alan sahibi olan veya alan kiralamış olan ve tipik olarak veri merkezinde internet bağlantısı sağlayan şirketlerdir. Hosting şirketleri aynı zamanda kendi veri merkezlerinde bulunan diğer sunucular için veri merkezi alanı ve bağlantı imkanı da sağlayabilirler ve buna da kolokasyon adı verilir.
Hosting nedir kısaca öğrendiğimize göre artık hosting seçerken dikkat etmemiz gereken hususlara göz atabiliriz.
Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Site Transferi ve Geçiş (Migration) Her Zaman Ücretsiz Değildir
Bir hosting şirketi seçseniz bu seçiminizden hemen pişman olursanız ne olur? Geçiş (migration) olarak da bilinen site transferi sayesinde web sitenizi başka bir hosting şirketine taşıyabilirsiniz.
Başka bir hosting hizmetine geçiş için web sitenizin dosyalarını ve veritabanlarını transfer etmeniz, sitenizi bu yeni hosting şirketi ile yapılandırmanız ve alan adınızın DNS’lerini yeni hosting şirketine yönlendirmeniz gerekir. Yeni bir hosting şirketi seçtiğiniz zaman size genellikle bu süreçte yardımcı olacaklardır. Bunun maliyeti seçmiş olduğunuz hosting şirketine bağlı olarak değişir ama genellikle maliyeti 150$ ile 400$ arasında değişmektedir.
Ama HostGator ve GreenGeeks gibi bazı hosting şirketleri ücretsiz site transferi hizmeti sunmaktadır.
2. Yenileme Ücretleri Genellikle Daha Yüksektir
Çoğu hosting şirketi sözleşmenizin yenilenme zamanı geldiğinde fiyatlarını iki ya da üç katına çıkarmaktadır. Yenileme ücretleri, ilk sene 2,99/ay tutan standart plan için 7-10$/ay düzeyine atlayabilir. Bu plana dahil özellikler ve performans aynı kalsa da daha fazlasını ödemeniz gerekir.
Örneğin, GoDaddy’nin Economy planı yenilendiği zaman fiyatı 8,99$/ay’a çıkacaktır.
A2 Hosting müşterilerinin yenileme başlangıcından 15 gün öncesinde yazılı bir iptal talebi vermelerini zorunlu tutar. İptal talebi vermeyi unutmanız halinde yenileme otomatik olarak başlar ve yenileme ücretleri ikiye katlanır.
Ancak tüm hosting şirketleri endüstri standardı haline gelmiş olan bu numarayı kullanmamaktadır. Eğer DreamHost’un sunduğu 3 yıllık plana abone olursanız yenileme aynı fiyat üzerinden gerçekleşecektir.
Ayrıca, bazı hosting şirketleri size “ücretsiz alan adı” sunduğu zaman bu, alan adının ilk sene ücretsiz olduğu anlamına gelmektedir. İlk sene sonunda alan adı genellikle 10$-20$/yıl gibi bir fiyat üzerinden yenilenir.
3. Bant Genişliği, Depolama Alanı ve E-posta Hesabı Sayısı Sınırları
Söz konusu bant genişliği ve depolama alanı olduğunda da bazı sınırlamalar mevcuttur.
- GoDaddy’nin en ucuz planına ölçülmeyen bant genişliği ve 100GB depolama alanı dahil ve bunlar tek bir web sitesi için yeterli olacaktır.
- Hostinger 100GB bant genişliği ve 10GB depolama alanı sunarken, iPage ölçeklenebilir bant genişliği ve sınırsız sayıda MySQL veritabanı sunuyor.
- Ölçülmeyen bant genişliği ve depolama alanı ile ilgilenen kullanıcılar Bluehost, HostGator, SiteGround ve GreenGeeks’i tercih edebilirler.
Ücretsiz SSL sertifikası ilgisini çeken web sitesi sahipleri ise Bluehost, DreamHost, HostGator, SiteGround veya iPage arasından seçim yapabilirler. Bu hosting şirketlerinin tüm hosting planlarına ücretsiz SSL sertifikası dahil ve bu gibi bir teklif çoğu büyük hosting şirketi tarafından sunulmuyor. Örneğin, GoDaddy SSL sertifikaları için çok yüksek ücretler talep ediyor.
4. Siteniz Büyüdüğü Zaman Hosting Planınızı Değiştirmeyi Göz Önünde Bulundurun
Hosting şirketleri farklı hosting planları sunmaktadır. Eğer sitenizi yeni kurduysanız veya ziyaretçi sayınız az ise paylaşımlı hosting planı tercih edebilirsiniz. Web sitenizi devam ettirmek ve işletmek için bu plan size yeter de artar. Ama siteniz büyüdüğü zaman sitenizi bir hosting şirketinden diğerine transfer etmek veya daha pahalı bir hosting planına geçmek kolay olacaktır.
Paylaşımlı hosting (Shared) – Yeni web siteleri ve bloglar için ideal. Tüm web siteleri, depolama alanı, bant genişliği, RAM ve bilgisayar gücü gibi sunucu kaynaklarını paylaştıkları tek bir fiziksel hosting sunucusunda barındırılır. Eğer web sitenizin ziyaretçi sayısı düşükse başlangıç için en iyi seçenek paylaşımlı hosting olacaktır.
VPS hosting – VPS’in açılımı sanal özel sunucudur. Her ne kadar VPS paylaşımlı hosting ile benzerliklere sahip olsa da (hız ve çalışma süresi bakımından) ve aynı sunucuda birden fazla web sitesini barındırsa da size daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunar ve kontrolün elinizde olmasına izin verir. VPS ile kaynaklarınızı ihtiyaçlarınıza uygun olarak ölçeklendirebilirsiniz.
Bulut hosting – Birçok bilgisayarın birlikte çalışmalarına, uygulamaları çalıştırmalarına ve birleştirilmiş bilişim kaynaklarını kullanmalarına imkan tanıyan bir hosting hizmeti tipidir. Bulutta barındırılan web siteleri birden fazla sunucunun kaynaklarını kullanabilir, yani tek bir sunucu konumu ile sınırlı değildirler.
Yönetilebilir WordPress – Ziyaretçi sayısı yüksek WordPress siteleri için ideal. Yönetilebilir WordPress hosting hizmeti, genel web hosting hizmetleri ile genel anlamda aynı hostin ihtiyaçlarına hitap eder, ancak burada odak noktası bir WordPress sitesinin performansını optimize etmektir.
Paylaşımsız hosting (Dedicated) – Büyük, kurumsal web siteleri için ideal. Web sitesi sahiplerine bir sunucunun tüm kaynaklarını kendi web siteleri için kullanma olanağını veren bir hosting planı çeşididir. Bu hosting tipi web sitelerine yüksek düzeylerde trafiği idare etme kabiliyetini ve CPU, RAM, disk alanı ve yazılım bakımından kişiselleştirme olanağını sunmaktadır,.
Kaynak: https://hostingfacts.com/
Localized by Oytun Buyrukcu
English to Turkish Translator & Proofreader | Localization Expert